Sälja hus eller lägenhet – så går det till steg för steg

1. Hitta och anlita mäklare

Det finns olika sätt att sälja hus eller lägenhet, men de allra flesta tar hjälp av en mäklare. En mäklare som har erfarenhet av att sälja hus som liknar ditt vet vad spekulanterna gillar och vad man ska lyfta extra mycket. Därför är det en bra idé att undersöka vilka mäklare som har erfarenhet av att sälja hus i ditt område och vilka resultat de fått.

Det är en fördel om mäklaren är väl bekant med området. På så sätt kan den lättare berätta för potentiella köpare om områdets fördelar.

Här är 7 viktiga saker att ha i åtanke för att hitta en mäklare när du ska sälja ditt hus eller din lägenhet.

värdera bostad

2. Värdera din bostad

Det kan vara stora skillnader på bostadsvärderingar beroende på hur du väljer att göra den. Det finns de enklaste värderingarna som du kan göra online. De tar endast hänsyn till tidigare försäljningar i området och hur marknaden går generellt, men inte just till din bostads förutsättningar.

Två viktiga saker du kan ha i beaktning för att få en så bra värdering som möjligt är:

  1. Välj en mäklare som gjort bostadsförsäljningar i området och med god lokalkännedom för att få en så träffsäker värdering som möjligt.
  2. Se till att få en mäklare som kommer hem och tittar på din bostad. Gör man en värdering online finns många saker som inte tas hänsyn till, såsom byggnadsteknik, läge m.m.

Läs artikeln som innehåller allt du behöver veta om att värdera din bostad. 

homestyling

3. Förbered för fotografering och visning

Om bostaden är städad, iordninggjord och fixad inför fotografering och visning har du större möjlighet få fler intresserade. Poängen med homestyling är slutgiltigt att generera så högt pris som möjligt genom att spekulanterna känner att bostaden tilltalar dem lite extra. Vill du fixa bostaden själv går det bra men ta då gärna hjälp av våra homestylingtips från Mimmi Ståhl som är stylist här på Malmöhus Mäklarna.

fotograf

4. Beskriva, fotografera och marknadsföra

Nu är det läge att samla in all fakta, foton tas, objektsbeskrivning upprättas och bostaden marknadsförs. Allt för att skapa en så attraktiv och korrekt bild av bostaden som möjligt.

Objektsbeskrivning – Genom att du som säljare berättar för oss vad som är unikt kan vi få en bra bild av vad som är värt att framhäva lite extra. Vi gör även en beskrivning av bostaden och området generellt.

Fotografering och marknadsföring – Vi är alltid väldigt noga med att anlita proffsfotografer som är specialister på bostadsfotografering. Vi vet av lång erfarenhet att riktigt bra foton gör stor skillnad för att skapa intresse. Vilka foton du har i din bostadsannons är helt avgörande för hur många som kommer på visningen av din bostad. Vi tar fram ett förslag och vill du vara med och har synpunkter så tar vi alltid detta i beaktning. Var bostaden ska marknadsföras för bästa resultat brukar göras i samråd med mäklaren. Ofta annonseras den på Hemnet och Hitta Hem, på vår hemsida och skyltfönster samt ibland även i utvalda tidningar. Du kan själv även dela annonsen i dina sociala medier. 

Läs mer om hur fotografier kan påverka försäljningspriset.

sälja hus eller lägenhet

5. Visning och budgivning

Privat visning – Vi arbetar i stort sett enbart med privata visningar vilket innebär att det krävs att man anmäler sig till våra visningar. Antingen om man anmäler sig till tiderna för visning via vår hemsida eller så kommer man överens med den ansvarige mäklaren om en tid för visning. Här har mäklaren verkligen chans att lyssna på spekulanten och prata om deras funderingar och önskemål.

Öppen visning – En öppen visning innebär att man annonserar ut datum och tid för visningen som inte kräver någon anmälan. Det kan innebära att det kommer en hel del folk vilket är svårt att veta innan och som mäklarna kan du inte finnas till på samma sätt som du kan vid en privat visning. Vår erfarenhet är att en öppen visning varken är särskilt givande för säljare, köpare eller för oss som mäklare. Men det är givetvis säljaren som bestämmer vilken typ av visning denne vill ha.

FörhandsvisningOm någon visat särskilt intresse eller ligger med i vårt spekulantregister kan de i vissa fall få en förhandsvisning, innan annonserat visningsdatum.

BudgivningÄr det många som är intresserade av en bostad är en budgivning ofta förekommande. Då en budgivning blir aktuell har mäklaren ansvaret för att budgivningen sköts på bästa möjliga sätt för alla parter. Det är alltid du som säljare som avgör om du vill sälja, till vem du vill sälja och till vilket pris. Om du vill sälja till den som lagt det näst högsta budet av någon anledning så är det helt okej. Om du inte får det pris du tänkt dig kan du tacka nej helt och hållet och avvakta med försäljning. Men vi går aldrig ut med ett pris på bostaden som du som säljare inte kan acceptera att sälja till.

6. Olika sätt att sälja hus eller lägenhet

Underhandsförsäljning”Underhandsförsäljning” är något för dem som inte vill annonsera sitt hus på exempelvis Hemnet. Det handlar ofta om fastigheter som är unika och mycket sällan bjuds ut till försäljning. Vi matchar dessa bostäder när vi hittar en lämplig köpare. Så har vi förmedlat många, många bostäder under åren. Det är lite av vår specialitet. Det bygger på att vi har byggt upp ett omfattande register av spekulanter som vi vet letar efter just den här typen av objekt.

Försäljning via marknadsföring – Genom ett noggrant förarbete där all viktig info finns för kunden skapar man lättare förutsättningar för att få ett bättre pris. För att visa upp och skapa intresse för bostaden gör vi en s.k. objektsbeskrivning, med all information som behövs, med exempelvis energideklaration, areamätning, teknisk beskrivning från kommunen, tomtkarta m.m.

Kommande försäljning/Snart till salu – Det finns en väldigt bra tjänst som heter ”kommande bostad”. Det innebär att vi färdigställer din bostad, dvs vi fotograferar och sammanställer all information, för att sedan kunna påbörja försäljningen när du är redo. Om du vill kan vi lägga ut din bostad som ”kommande” långt innan du faktiskt skall sälja den. På så sätt får man en uppfattning om intresset.

Sälja hus eller lägenhet

7. Kontrakt, tillträde och deklaration

Köpekontrakt – Det är först när både säljare och köpare har undertecknat köpekontraktet och alla eventuella villkor är avslutade som bostadsaffären är avslutad. Innan dess är ingen av parterna bundna till sina bud och kan därmed dra sig ur.

Tillträde – I de flesta fall träffas köpare och säljare på den överenskomna tillträdesdagen för att slutföra försäljningen här hos oss på kontoret i Höllviken. Vi går då igenom och skriver under de slutliga handlingarna som skickas till banken för slutbetalning av bostaden. I samband med detta överlämnas nycklar och övriga viktiga handlingar som t ex ritningar, bruksanvisningar, garantier etc. När allt är klart har bostaden bytt ägare! Grattis till din försäljning!

Deklaration – Först året efter försäljningen ska bostaden deklareras. Observera att det är kontraktsdagen och inte tillträdesdagen som avgör vilket år fastigheten ska deklareras. Elisabeth hos oss hjälper gärna till med reavinstbeskattningen efter att du sålt ditt hus med oss, det ingår när du anlitar oss för att sälja din bostad.

Vi har full ansvarsförsäkring via Mäklarsamfundet och styrs av Fastighetsmäklarnämnden.

Funderar du på att sälja hus eller lägenhet?

Vill du ha vår guide som pdf?
Ladda ner den här!