Värdera bostad

värdera bostad

Låt en mäklare komma och värdera din bostad för input och smarta tips

Även om du inte ska sälja precis i stunden, eller kanske inte ens bestämt dig för att sälja än, kan det vara en god idé att ta hem en mäklare som kan värdera din bostad och komma med sin input inför en försäljning.

Vad påverkar priset mest?

Bostadspriset påverkas av många olika faktorer. Det kan vara vilken tid på året du väljer att sälja och hur många köpvilliga spekulanter som är intresserade. Andra mer uppenbara saker som påverkar är storleken, värmesystem och standard på huset. Är det hög avgift på bostadsrätten kan priset påverkas negativt, likaså kommande stambyten och liknande kostnader. Bolåneräntan och arbetsmarknaden är makrofaktorer som också bidrar.

– Om huset är unikt på något sätt och vilket läge det har är kanske det som påverkar priset mest. Exakt samma sorts hus på en mer attraktiv adress kan säljas flera miljoner dyrare, säger Staffan Strandh.

Olika sätt att värdera bostad

VärderA BOSTAD online

Det kan vara stora skillnader på bostadsvärderingar beroende på hur du väljer att värdera din bostad. Det finns de enklaste värderingarna som är de du kan göra online. De tar endast hänsyn till tidigare försäljningar i området och hur marknaden går generellt, men inte just till din bostads förutsättningar.

Generell värdering

En ”generell bostadsvärdering” erbjuder vi gratis. Du behöver inte ha skrivit på något mäklarkontrakt för att få ta del av en sådan. Den gör vi på plats i din bostad och går snabbt.

Omfattande värdering

Mot en kostnad kan vi även hjälpa dig med en ”omfattande bostadsvärdering” som tar längre tid, där vi tar hänsyn till många fler faktorer. Efter den kan vi skriva ett värderingsintyg, som du kan använda om du vill lägga om lån eller ta renoveringslån.

sälja hus eller lägenhet

Två viktiga saker att tänka på när du ska värdera din bostad:

  1. Välj en mäklare som gjort bostadsförsäljningar i området och med god lokalkännedomför att få en så träffsäker värdering som möjligt.
  2. Se till att få en mäklare som kommer hem och tittar på din bostad. Gör man en värdering online finns många saker som inte tas hänsyn till.

Stämmer värderingen?

En värdering av en mäklare som kommer till din bostad är en kvalificerad bedömning. Men det finns många saker som kan spela in på försäljningspriset. I slutändan handlar det om vilka som får upp ögonen för din bostad och hur mycket de är villiga att betala.

Ibland har man tur och får två eller flera spekulanter som budar över varandra – långt över värderingen. Omvänt kan man ha otur av olika anledningar. Så tänk på att värderingen alltid är en fingervisning om vad bostaden kommer att säljas för – och ta hänsyn till att priset kan bli något högre eller lägre.

Värdera din bostad kostnadsfritt!

Att få koll på marknaden och få ett hum om vad din bostad är värd är alltid relevant. Under värderingen ger vi dig tips om vad du som säljare kan göra för att maxa värdet på din bostad. Kanske bör du avvakta och vänta med din försäljning till nästa säsong, kanske behöver du göra en mindre renovering, kanske är det dags att gasa och få ut bostaden så fort som möjligt. Oavsett är det bra att veta läget och få tips om vad man som säljare kan göra för att påverka försäljningspriset.

Hur du själv kan påverka försäljningspriset

Att värdera din bostad är en bra början. Vad är det mer man ska ha koll på?

Att sälja sin bostad är ett stort beslut för de flesta människor. Det är mycket att ta ställning till. Val av mäklare, om man ska renovera och styla inför försäljningen, flytten, ska man köpa innan man säljer eller tvärt om. Vi ger tips om hur du kan börja!

Läs vår guide om hur du maxar priset för din bostad

Varje bostad är unik. Det gäller att hitta varje bostads potential. Vi delar här med oss av våra bästa tips för att du ska kunna få ut högsta möjliga värde. Läs vår guide här!

Lägg ut en krok genom underhandsförsäljning

Underhandsförsäljning är ofta de exklusiva objekten som säljarna av någon anledning inte vill annonsera på öppna marknaden. Vi har byggt upp ett gediget register av spekulanter som vi matchar vartefter underhandsobjekten kommer in.

Vi har full ansvarsförsäkring via Mäklarsamfundet och styrs av Fastighetsmäklarnämnden.

Vill du ha vår guide som beskriver hur det går till att sälja sin bostad steg för steg? Ladda ner vår guide!