Guide – Maxa priset på din bostad

högst pris
när du säljer din bostad

Statistiken visar att vi är den mäklare som genererar bäst betalt per kvadratmeter i vår region. Vi vet hur man driver en försäljning på smartaste sätt för att se till att få riktigt bra betalt. Här delar vi med oss av våra bästa tips!

Varje bostad är unik. Det gäller att hitta varje bostads potential. Vi delar här med oss av våra bästa tips för att du ska kunna få ut högsta möjliga värde.

Exakt vad du behöver göra för att få ut maxpris för din bostad beror på bostadens förutsättningar. Det gäller att hitta potentialen i varje unik bostad och se vilka förutsättningar som kommer att generera bäst pris för just det objektet. Vill man skapa bästa möjliga utgångsläge för att få bra betalt finns det några knep som vi av erfarenhet vet påverkar slutsumman.   

Checklista för att maxa ditt försäljningspris.

Läs mer om tipsen nedan!

Var ute i god tid

God framförhållning påverkar självklart förutsättningarna. Det finns flera anledningar till att vara ute i god tid.

Boka värdering och få tips och råd

Även om man inte ska sälja precis i stunden, eller kanske inte ens bestämt sig för att sälja än,  kan det vara en god idé att ta hem en mäklare som kan titta på bostaden och komma med sin input inför en försäljning.

– Under värderingen av bostaden kan vi ge tips om vad säljaren kan göra för att öka värdet på bostaden och då kan det vara bra att vara ute i god tid om man exempelvis ska sätta upp en vägg eller måla om, säger Eva Strandh.

Köpa eller sälja först?

Man behöver bestämma sig för om man ska köpa eller sälja först. När det är som mest till salu så är det bäst att köpa, men inte bäst att sälja.

Tips! Med gott om tid kan du fotografera din bostads trädgård och uteplats på sommaren, så har du härliga gröna bilder även om bostaden ska säljas först till hösten.

 

din bostad
Maxa priset på din bostad

Varsågod! Ladda ner vår guide!

styling och bilder

Det gäller att fånga bostadens själ och förstå köparnas önskemål och behov. Genom att framhäva det unika i bostaden och det som tilltalar spekulanterna kan du höja värdet på bostaden. Men vad gör störst skillnad? Vi tar hjälp av stylisten Erika.

Insidan är viktig – men glöm inte utsidan

De flesta vet att homestyling kan påverka slutpriset på bostaden. Erika är vår stylist på Malmöhus Mäklarna och hos oss ingår alltid stylingkonsultation med konkreta tips att tänka på inför en försäljning.

– Många glömmer utsidan på sin bostad. Trädgården och uteplatsen är viktiga, menar Erika. Man kan behöva ta bort en buske eller ställa dit en soffgrupp för att få en bättre känsla, utemiljön är trots allt första intrycket.

Största skillnaden

– Inomhus handlar det ofta om att plocka bort saker som tar fokus och ger ett rörigt intryck. Ibland kan det vara att flytta eller byta plats på möbler för att framhäva ytorna bättre. Det kan även vara enklare saker som att köpa vackra blommor.

– Den största skillnaden är alla små och stora förbättringar man gör sammantaget. Känslan man får när man kommer in i bostaden är det som kommer att vara avgörande, säger Erika Gynning.

Läs vidare i vår artikel om homestyling

 

renovera eller inte?

sälja bostad

Att göra mindre renoveringar eller uppfräschningar är oftast lönsamt. Krävs det större renoveringar bör du fundera igenom om de lönar sig, eller om det är bättre att sälja i befintligt skick. Det skiljer sig från fall till fall.

Ytskiktsrenovering

Att måla över fula märken, fixa lösa dörrhandtag och byta ut kantstötta lister är en enkel grej att göra och kan absolut påverka försäljningspriset positivt.

Större renovering

Är renoveringsbehovet stort är det inte säkert att det lönar sig. En del köpare föredrar renoveringsobjekt som sedan de själva kan sätta klorna i. Vissa köper i själva verket ett läge mer än ett hus. Har man precis renoverat och köparen anser att det är renoverat i ”fel” stil får man inte rättvist betalt.

– När vi gör en värdering, är detta en av de saker som vi kan ge råd om. Det går inte att säga en generell regel utan är väldigt mycket fall till fall, om det är värt att göra en större renovering – eller inte. Hör med oss först om det kan vara värt insatsen, du vill ju att renoveringen ska löna sig i både tid och pengar. Rådfråga oss, vi har ett stort nätverk med seriösa hantverkare som vi kan rekommendera vid behov, säger Elin Strandh.

Ett rum mer eller mindre

Ett knep som kan vara bra att tänka på inför en försäljning är att försöka få till ett extra rum om det gäller mindre hus eller lägenheter. I större hus kan det vara det omvända som gäller.

sälja bostad

Ett rum kan vara avgörande

– En kund köpte en stor lägenhet med 2 rum på 87 kvm för 4,3 miljoner, byggde om och sålde den som en trerummare för 5,3 miljoner efter bara 8 månader, säger Elin Strandh.

– Prisskillnaden för en tvåa på 40 kvadratmeter eller en etta på 40 kvadratmeter kan vara stor – och det är antal rum per kvadratmeter som avgör. Det är rummen som är viktiga, säger Lina Renwall.

Stora öppna ytor

I större hus och lägenheter kan det ofta vara tvärtom. Det kanske finns väldigt många rum och för lite öppna ytor. Ibland finns massor av små rum och då är det viktigare att se till att ljuset kan flöda in i bostaden på ett skönt sätt. Om man inte vill bygga om innan man säljer kan vi som mäklare hjälpa till med ritningar som kan följa med i prospektet för att visa möjligheter och alternativa planlösningar i framtiden.

tid på året

Vilken tid man säljer på året kan påverka försäljningen till viss del. Men det är inte alltid så att det är en specifik period under året som genererar rekordpriser.

Läget avgör när du bör sälja

– Vilken typ av bostad det rör sig om, och var den ligger kan avgöra när du ska sälja. En bostad med en fantastiskt vacker trädgård kan ha större chans på sommaren när allt är grönt och ett hus med pool visar sig knappast från sin bästa sida i december. Men det är inte alltid så att det är en specifik period under året som genererar rekordpriser. Det bästa rådet jag kan ge är att vara i god tid, oavsett när man tänkt att sälja. Att börja med ett förutsättningslöst möte, där vi kan ge råd och tips angående försäljningen, gör att man får en bra insikt i hela försäljningsprocessen. 

Sommarhus säljs oftare på våren

– Vissa saker är lite mer säsongsberoende än andra av naturliga orsaker, som till exempel sommarhus. Den som söker sommarbostäder vill antagligen ha tillträde innan högtider och semestrar och i så fall köper man troligtvis under våren, säger Staffan Strandh.

pool sälja hus
Maxa priset på din bostad

Varsågod! Ladda ner vår guide!

anlita mäklare

Sista tipset är faktiskt lite av en egotripp! Vi tycker nämligen att du ska använda den mäklare som kan hjälpa dig att få ut så högt pris som möjligt. Det är faktiskt ett av de tipsen som kan öka priset allra mest.

Välj rätt mäklare för att maxa ditt pris vid försäljning

Högst pris av alla mäklare!

Ju fler bostäder en mäklare sålt till ett högt pris, desto troligare är det att de gör det igen. Under de senaste åren är vi den mäklare i regionen som har sålt till högst snittpris av alla räknat per kvadratmeter. Vi slår alla de större mäklarfirmorna på fingrarna. Vi på Malmöhus Mäklarna är en av de aktörer som verkat längst i Vellinge kommun och har fler än 2600 sålda objekt i ryggen. Att vi fått detta förtroende beror på att vi känner vårt område oerhört väl, och att vi är duktiga på att förmedla kunskap och trygghet. Därför har vi många nöjda kunder som i sin tur ger oss goda rekommendationer.

Expertråd

Här har vi tipsat allmänt om sånt som kan ge så högt försäljningspris som möjligt. Boka in ett besök från oss för tips och råd om vad just du kan göra för att få högsta pris. Och så får du en värdering på köpet.