Köpa hus i Malmö- och Näsetregionen

Att köpa ett nytt boende är en av de största affärerna man gör i livet. Med rätt hjälp och förutsättningar får du mycket lättare att hitta och köpa ditt drömhus! Ta hjälp av denna köpa-hus-guide!

Köpa hus i Malmö- Näsetregionen

1. Hur du hittar ditt drömboende

Vad som är ett drömhus är högst personligt och behöver inte alls innebära ett stort palats med pool och privat tennisbana, utan mer ett hus som passar ens personliga önskemål och förutsättningar. Att hitta det perfekta drömhuset kan vara svårt och ta tid. Och när man väl hittat det kan man behöva slå till snabbt. Här är en sammanfattad lista på hur du kan få bästa möjliga förutsättningar att hitta ditt drömhus och vara förberedd när det dyker upp:

1. Tänk till på vad det är ni värdesätter mest i ett framtida hus.

2. Fundera på hur lång tid det får ta att hitta drömhuset.

3. Anmäl dig till vårt spekulantregister så får du reda på när något dyker upp, ofta innan det kommit ut på marknaden.

4. Var påläst och förberedd. Tillfället kan dyka upp snabbt!

Läs gärna vår artikel med fler tips om hur du hittar ditt drömhus.

2. Välj vilka områden du är intresserad av

På Näset (Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falsterbo) och i västra delen av Malmö finns ett blandat utbud av bostäder med allt från stora exklusiva lägenheter med strandläge till mindre villor, radhus och lägenheter gör att de flesta kan hitta sin drömbostad just här. För den sportintresserade finns ett rikt utbud av aktiviteter. Området runt Näset kallas även Sveriges riviera med över 40 kilometer av sandstrand. 

Lär känna kvarteren och de olika områdena så du vet vart du ska leta efter ditt drömhus. Här är lite kortfattat om varje område:

Höllviken

Höllviken ligger strategiskt bra endast 2 mil från Malmö och 4 mil från Kastrup. Inflyttningen är stor till Höllviken och för många barnfamiljer ett det paradis med bra skolor, fritidsaktiviteter, bra kommunikation med mera. Vill man bo nära byn så är Höllviken rätt plats för dig.
Läs mer om Höllviken i vår artikel om områdena på Näset >>

Ljunghusen

Ljunghusen är idag känt för sina fina vita badhytter – och så klart den fina stranden. Men också för den karakteristiska utmarken med sitt sällsamt rika fågelliv. Man möts av vackra 20-tals villor, sommarhus och nybyggda villor när man kör ner på Storvägen. I Ljungskogen är tomterna stora och känslan av skog och lugn är påtaglig.
Läs mer om Ljunghusen i vår artikel om områdena på Näset>>

Skanör

Till Skanör finns många  som kommit som sommargäster till en början, men blivit så tagna att de valt att stanna året runt. Bebyggelsen i centrala Skanör är känd p.g.a. sina gamla korsvirkeshus och gatuhus. Den övriga bebyggelsen är består av traditionella villaområden från 60-och 70-talet. Skanörs Vångar är ett nybyggt område med arkitektur från gamla Skanör som har blivit barnfamiljernas favorit. På Skanörs vångar finns även hyreslägenheter och bostadsrätter.
Läs mer om Skanör i vår artikel om områdena på Näset >>

Falsterbo

I gamla Falsterbo finns vackra välbevarade villor från tidigt 1900-tal ett stenkast från Falsterbostrand. Övriga Falsterbo består av blandad bebyggelse från 60-70-talet, fritidsboende och nybyggnation. Om du vill aktivera dig har du hittat rätt, här finns bland annat golfbanor, vackra promenadstråk, massor av vattenaktiviteter och hästridning.
Läs mer om Falsterbo i vår artikel om områdena på Näset >>

Malmö

Många som flyttar till västra Malmö sätter närheten till havet, restauranger och affärer högt på sin prioriteringslista. Utöver det finns närheten till Köpenhamn, Kastrup, Malmö innerstad, Lund och många andra trivsamma faktorer, som trevliga grönområden, fina promenadstråk, närhet till skolor och kommunikationer. 

3. Kontakta en lokal mäklare

Om du söker en bostad i områdena kring Näset eller i Malmö kan ni kontakta oss! Vi får in många intressanta objekt hela tiden i området och ser till att matcha dem med vårt spekulantregister. 

Många tror att man bara kontaktar mäklare när man behöver hjälp att sälja sitt hus. Men faktum är att man lika gärna kan kontakta sin mäklare när man ska köpa ett hus. Berätta vad du är intresserad av och vilka kriterier som är viktiga för dig så kan vi matcha detta. När det kommer in något spännande som är i linje med det du vill ha får du reda på det, många gånger innan det kommer ut på marknaden.

Skriv upp er på vårt spekulantregister här. Skriv in dina önskemål (gärna så specifikt som möjligt) så kan vi matcha dessa så fort det kommer in något intressant!

4. Skaffa lånelöfte

När du väl bestämt dig för att du vill flytta kommer du rätt snart behöva ett lånelöfte. Det är egentligen inte förrän du har lånelöftet i handen som jakten på drömhuset kan börja. Här är några tips och begrepp som kan vara bra att ha koll på.

Jämför bolåneräntor

Det finns en uppsjö av aktörer som vill låna ut pengar på marknaden. En bra sak är att jämföra några olika så att du vet att det lånelöfte du får är från en av de låneinstitut som har de bästa villkoren.

Amortering

Amortera betyder att du betalar av på skulden. Det är alltså inte en kostnad i egentlig bemärkelse. Amorteringen är en avbetalning som gör att skulden med tiden minskar.

• Om du lånar mindre än 50% av bostadens värde behöver du inte amortera på ditt lån.

• Är belåningsgraden över 50% och högst 70% behöver du amortera 1% per år på lånebeloppet.

• Är belåningsgraden över 70% behöver du amortera 2% per år på lånebeloppet

Ränta

Det finns många saker att ta ställning till när du tar ett bolån. Exempelvis ifall du ska binda ditt bolån eller om du ska ha rörlig ränta. Det är olika bolåneräntor för olika bindningstider. Kort räntebindningstid (tre månader) passar generellt dig som har en buffert och en ekonomi som tål svängningar i månadsutgifterna. Fast ränta passar generellt dig som vill ha större stabilitet i din ekonomi. Det finns för- och nackdelar med både korta och långa bindningstider.

Kontantinsats

Banken behöver (enligt lag) minst 15% av bostadens pris i kontantinsats från dig.

Exempel: Om du ska köpa en bostad för 1 000 000 kr så kräver banken att du kan betala 150 000 kr. Banken kan låna ut de resterande 850 000 kr (85%) till dig. Du får endast belåna en bostad upp till 85% av bostadens värde, enligt svensk lag. De 150 000 kr (15%) som du själv lagt in kallas för kontantinsats.

5. Beräkna kostnader och hitta rätt prisnivå

Innan du ska köpa hus kan det vara bra att ta reda på i vilken prisklass du ska sikta in dig på och vilken månadskostnad du skulle klara av. Vi och banken kan hjälpa dig att räkna fram detta. Hur mycket pengar du kan lägga kanske också avgörs beroende på vad kan du få ut för ditt nuvarande boende. Då kan det vara en bra idé att börja med att boka en värdering.

Vad kostar det att äga ett hus?

– Vatten, el, renhållning, försäkring, sotning, eventuell samfällighetsavgift.

– Renoveringar och reparationer.

– Kommunal fastighetsavgift är en årlig avgift som baseras på taxeringsvärdet (på nybyggda hus har man i vissa fall ingen avgift). Läs mer om Fastighetsavgiften på Skatteverkets hemsida.

– I vissa kommuner betalar man vägavgift.

– Tomträttsavgäld, för de som inte har friköpt mark runt sitt hus.

Vilka kostnader är det i samband med köpet?

Förutom själva kostnaden för huset får man även räkna med några extra avgifter vid villaköp:

– Lagfart på 1,5% av köpeskillingen (lagfarten är en engångskostnad).

– Pantbrev på 2% av det belopp som tas ut. En expeditionsavgift tillkommer med 375 kronor. Läs mer i vår artikel om lagfart och pantbrev.

Värdera din bostad kostnadsfritt!

Att få koll på marknaden och få ett hum om vad din bostad är värd är alltid relevant. Under värderingen ger vi dig tips om vad du som säljare kan göra för att maxa värdet på din bostad. Kanske bör du avvakta och vänta med din försäljning till nästa säsong, kanske behöver du göra en mindre renovering, kanske är det dags att få ut bostaden så fort som möjligt. Oavsett är det bra att få tips om vad man som säljare kan göra för att påverka försäljningspriset.

6. Sälja eller köpa först?

När man ska köpa ett hus och redan äger en bostad behöver man bestämma sig för om man ska köpa eller sälja först. Vilket som är bäst går inte att säga generellt, det beror på tillfället. Ibland finns det inte något val. När det finns mycket till salu är det bra att köpa, men just då kanske det inte är bäst att sälja. Många har ett inflyttningsdatum som kan vara några månader bort i tiden. Detta är något man kan förhandla om innan man skriver kontrakt.

För- och nackdelar med att köpa först

Att köpa först är bra ur ett boendeperspektiv. Då kan du slå till på ditt drömhus när det dyker upp och står inte utan boende när du säljer. Nackdelen är att du måste sälja ditt hus rätt snart efter ditt köp. Då riskerar du att inte få ut maximalt ifall marknaden är lite svag just då eller om efterfrågan inte är så stor.

För- och nackdelar med att sälja först

Att sälja först är klokt ur ett ekonomiskt perspektiv. Fördelen är att du då vet exakt vad du fick ut för ditt boende och vet exakt hur mycket pengar du kan spendera på ditt nästa boende. Nackdelen är att du riskerar att stå med dubbla boenden under en period.

Ligg steget före – lägg upp en plan

Oavsett vilket alternativ du väljer så är det bra att ta kontakt med mäklaren i ditt område. Se till att få en kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad och lägg upp en plan tillsammans med din mäklare. Att ha en plan innebär att du hela tiden ligger steget före och slipper stress och ogenomtänkta beslut.

7. Hur funkar själva processen att köpa hus

Visning

Det finns olika typer av visningar. Många visningar som vi har är privata visningar där vi har möjlighet att berätta om huset mer ingående. På visningen är vår intention som mäklare att  ge dig en så målande, beskrivande och objektiv bild av huset som möjligt.

Objektsbeskrivning

På visningen får du en objektsbeskrivning av oss med all information om fastigheten; vi beskriver hur huset är byggt, vilket uppvärmningssystem det har, driftskostnader och vad som ingår. Uppgifter om pantbrev och servitut ska finnas med här.

Budgivning

I många fall blir det budgivning. Ett bud lämnas över telefon, via mejl eller sms. I de flesta fall vinner det högsta budet affären – men inte alltid, då det är säljaren som bestämmer vem som får köpa.

Besiktning

Vid husköp förhandlar man först om priset och skriver därefter på ett köpekontrakt. Efter det är det dags att besiktiga fastigheten med hjälp av en fackman.

Kontraktskrivning

Kontraktskrivningen sker oftast på mäklarens kontor. Först när köpekontraktet är påskrivet är affären klar. Se till att du har en klar bild över vad som ingår i köpet innan du skriver på. Samtidigt avtalar du med säljaren om tillträdesdag – om detta inte redan är gjort.

Betala handpenning

I samband med kontraktskrivningen betalar du handpenning, som brukar vara 10% av köpeskillingen.

Slutbetalning och ta över huset

Överlåtelsen av huset sker ofta på köparens bank. Slutbetalningen förs över till säljarens konto. Köpebrevet undertecknas och bevittnas och du får nycklarna och samtliga dokument som rör huset. Nu är huset ditt!

8. När husköpet är genomfört

När du köper ett hus är det du själv som är ytterst ansvarig för att kolla upp vad du köper, det kallas för undersökningsplikt. När man skrivit på ett köpekontrakt är det lätt att tänka att allt är klart. Men det är i själva verket då det är dags att besiktiga fastigheten.

Besiktiga huset – Undersökningsplikten innebär att du som köpare noga måste gå igenom fastigheten. Det bästa, för att försäkra sig om att man uppfyllt undersökningsplikten, är alltid att anlita en egen och oberoende besiktningsman. Oberoende i den mening att den inte har någon koppling vare sig till säljarens mäklare eller den bank där du ansökt om lån. Tänk på att besiktning kan peka ut risker för fel, utan att faktiskt konstatera felet. Om besiktningsmannen eller du själv har misstanke om ett eventuellt fel säger undersökningsplikten att du måste undersöka detta vidare, för att bli helt säker.

Återgångsklausul – Köpekontraktet innehåller ibland en s.k. återgångsklausul som innebär att köparen har rätt att frånträda köpet om fel upptäcks vid en besiktning efter köpet. Det kan också förekomma andra omständigheter som enligt en sådan klausul ger köparen rätt att frånträda köpet. Ett alternativ till återgång är att köpare och säljare kommer överens om att vissa åtgärder ska vidtas innan tillträdesdagen.

Reklamation se till att fastighetens brister upptäcks i tid. Det är vanligt att köpare missar reklamationstiden och tror att det inte finns någon tidsgräns för att påtala eventuella fel. Men för hus finns en gräns, man har 10 år på sig, efter det har säljaren inte något ansvar för dolda fel längre. Men det finns även en tidsgräns som säger att man som köpare måste man reklamera till säljaren inom “skälig tid” efter att ett fel har framkommit. Vad som är skälig tid beror på omständigheterna i det enskilda fallet, det är dock alltid viktigt att köparen reklamerar så snart ett fel har upptäckts. Reklamationen ska göras skriftligen och skickas direkt till säljaren.

Trygghet när du ska köpa hus

Att köpa ett hus är ett stort, spännande och roligt projekt. Se till att ta hjälp av någon du litar på. Vi hjälper dig gärna att lägga upp en plan för både ditt köp och din försäljning. Att ha en plan innebär att du hela tiden ligger steget före och slipper stress och ogenomtänkta beslut. Kontakta oss för en kostnadsfri värdering och rådgivning angående dina planer.

Missa inte husen som aldrig kommer ut på Hemnet.