Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign

4 snabba tips från trädgårdsdesignern

Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign hjälper dig oavsett om du ska planera en trädgård eller bara fixa till utemiljön lite. Vi har tagit hjälp av trädgårdsdesignern Camilla Gullstrand-Marchetti som sedan 20 år tillbaka arbetar med att planera och formge utemiljöer till privatkunder och företag.

1. Hitta inspiration och planera

Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign

Hur ska man tänka när man planerar sin trädgård?

– Börja med att känna in vad som ger dig en go känsla. Det kan vara ett material, en viss växt eller en vacker detalj. Bygg vidare utifrån detta med färg och form för att skapa något visuellt och effektfullt. Tänk gärna utifrån att det ska vara estetiskt vackert, men även på att det ska vara funktionellt.

– Leta upp sådan trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign som gör att du kommer igång och lek med moodboards, titta på bilder i tidningar, besök s.k. öppna trädgårdar, plantskolor/garden centers, ta goda råd, promenera i olika miljöer och låt dig inspireras av hur andra har gjort.

– Skapa en helhetslösning, tänk igenom projektet ordentligt och gör ritningar och idéskisser. Ta hjälp av tjänster som rådgivning och konsultationer från en trädgårdsdesigner, om du behöver input från proffs. 

2. Skapa harmoni och mjuka övergångar

– Skapa miljöer som harmoniserar med den yttre miljön och förutsättningar för vårt klimat. Visst kan man ta in en japansk touch eller medelhavstema men då på begränsade ytor och rum.  

– Här i sydvästra Skåne kan vi njuta av persika planterad i marken men ha övriga medelhavsväxter i krukor som kan vinterförvaras.

– Tänk på alla element och alla delar för att skapa gröna rum. Träd som omfamnar/omsluter rummet och silar solljuset varma dagar.

3. Ge växterna bästa tänkbara förutsättningar

– Prioritera vilka växter som kommer att trivas bäst i din trädgård, man kan inte ha alla växter ”som är fina”. Se till vilka förutsättningar just din trädgård har.

– Se till att marken/jorden är optimalt dränerad för era anläggningar, annars gör åtgärden innan ni påbörjar era större projekt. Alla växter vill ha en bra start med bra planteringsjord för en optimal etablering. Mata jorden regelbundet med näring som t ex kogödsel. Och glöm inte vattna era växter!

Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign

4. Våga blanda och lek dig fram!

Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign

– Våga plantera på olika höjder och skapa djup, spännande för ögat! Buskar, häckar och träd som ramar in.

Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign handlar mycket om att prova sig fram.

– Plantera en häck, t ex avenbok och plantera in avenboksträd på högstam eller spaljéträd som en övre ridå. Det öppnar upp ögat för vackra detaljer utanför och ger insynsskydd där det finns ett behov.

– Lek med golvet i trädgården! Plattor, trampstenar, marktäckare, singel – allt behöver inte vara gräsmatta. Lägg slangar och rep på marken inför planering och ”provgå” i er trädgård innan ni anlägger era gångar. Det ger en bra känsla. Hitta linjer från byggnader och utgå ifrån dessa i mjuka former eller raka linjer.

– Använd gärna corten/plåtkanter som inramning för era rabatter och växtbäddar, detta presenterar växterna på ett effektfullt sätt. Skapa dynamik, djup och upplevelser för ögat i en grön hållbar bas som har något att bjuda in till under varje årstid. Tänk även in belysning.

Trädgårdsinspiration och trädgårdsdesign
ÖRTTRÄDGÅRD

– Vi gillar tanken på att bli mer självförsörjande. Örtträdgården är både vacker och användbar. Att odla i pallkragar är ett enkelt och bra sätt att börja. Eller använd korgar, krukor, odlingslådor, spannar och växtbäddar av sten. Gör det inte svårare än vad det behöver vara!

– Kombinera gärna olika kryddor, örter och blommande ätbara växter i samma rum. Skörda, ät och njut av vackra kompositioner på tallrik, i vas och på bakverken! Odla både ettåriga, fleråriga och perenna kryddor. Utgå från vad ni tycker om och grönsaker, kryddor och bär som ni kan äta av under säsongen. Tänk in både tidig skörd som t ex ramslök och sen skörd som t ex pumpa och vintersallad. Örter går även utmärkt att använda till te, drinkar, mat och bakverk.

TERRASS & BALKONG

– På en solig balkong får man jobba med tåliga växter och se till att hålla en bra luftfuktighet för att undvika skadeangrepp och trötta växter. Lufta, vädra och duscha växterna. Hellre stora krukor än mindre eftersom det torkar upp snabbt. Använd hjälpmedel som fat och bevattningsflaskor. Exempel på tåliga växter är bouganvillea och medelhavsväxter som citron och olivträd. Även palmer, pelargoner, fetbladiga växter som Aloe Vera och Agave.

– På en skuggig balkong fungerar trädormbunkar och krukväxter som t ex muehlenbechia. Det finns även en hel del sommarblommor som är skuggtåliga som snötörel, silvernjurvinda och batat. För att möblera rummet med effekt, ställ krukor på pallar och bord så ni får olika höjder.

VINTERGRÖNT

– Tänk på planera så att trädgården är grön året om. Det är lätt att endast fokusera på sommartiden och att det känns tomt och kalt när vinter kommer och man plockat undan sina sommarmöbler. Det finns många vackra vintergröna växter, som exempelvis stensöta, vårljung, ormbunkar, buxbomklot, idegransklot, tallar, barrväxter, olika olvon och lagerhägg som buske eller som träd. Även rhododendron, murgröna, kaprifolen Henry, myrtentry och järnek är fint.

MINGELYTOR​

– Intresset för att skapa en sammanhängande trädgård med ”flow” mellan ute och inne har vuxit och efterfrågan på att ta hjälp att planera sin utemiljö är större. Många lägger mycket tid och investering i sin trädgård vilket är fantastiskt roligt att se, att inreda ute har blivit stort. Pool, spa och terrassliv med utekök står som hög prio för många. För att få en sammanhållning och utnyttja ytorna mest effektivt kan det vara en klok idé att ta hjälp om man har svårt att se helheten själv. Tänk gärna att det ska vara snyggt, funktionellt men även praktiskt! Att se sin trädgård växa är det roligaste som finns tycker jag!

Vill du ha vår guide som beskriver hur det går till att sälja sin bostad steg för steg? Ladda ner vår guide!

Missa inte husen som aldrig kommer ut på Hemnet

– Lägg in era önskemål om drömhuset i ett spekulantregister hos oss som kan området, så kan vi matcha ihop era önskemål med säljare som finns i vårt register. Alla hus kommer nämligen inte ut på öppna marknaden. En del hus säljs innan de hinner publiceras på Hemnet. Hittar vi ett lämpligt objekt kan vi kontakta dig innan det publiceras, tipsar Eva Strandh.

Ju utförligare du fyller i dina önskemål, desto lättare kan vi matcha mot objekt. Skriv gärna in t.ex. vilket typ av hus, antal rum, storlek, område och så vidare.

Vi har full ansvarsförsäkring via Mäklarsamfundet och styrs av Fastighetsmäklarnämnden.