Recept för lyckade resultat

För att lyckas i köket krävs bra ingredienser, bra recept och en bra matlagare. På många sätt liknar det vår verksamhet. 

Vi på Malmöhus Mäklarna har hittat vårt eget recept för att lyckas där våra huvudingredienser är: teamet, fingertoppskänsla, erfarenhet och ett genuint engagemang i våra kunder. 

Genom att dela med oss av våra personliga recept vill vi passa på att visa lite mer av vilka vi är.

Linas favoritrecept på Moules Mariniéres

Jag tycker mycket om musslor och lagar gärna efter Melker Anderssons goda recept!

– Om du inte orkar laga detta själv kan du svänga förbi Norells Fisk & Skaldjur i Toppengallerian som har saluhallskänsla, snygg inredning och färska skaldjur, tipsar Lina Renwall.

Läs mer om Lina här!

Moules mariniéres

Ingredienser

(Receptet hämtat från Melker Andersson)

  • 40 st blåmusslor
  • 3 st Schalottenlök(ar)
  • 1 st vitlöksklyfta(or)
  • 2 msk smör
  • 4 dl vin, vitt
  • 2 dl grädde
  • 2 msk persilja, finhackad

 

Tillagning

  1. Skölj och borsta musslorna. Kasta dem som inte sluter sig.
  2. Finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Fräs löken i smör i en kastrull. Lägg i musslorna, tillsätt vinet, koka upp och lägg på lock. Koka på stark värme tills musslorna har öppnat sig, ca 2 minuter.
  4. Lyft ur musslorna. Tillsätt grädden och koka upp.
  5. Fördela musslorna i tallrikar. Mixa spadet och häll det över musslorna. Strö över persilja.
  6. Servera med ett gott bröd.

Staffans favorit: Fläsk och löksås

Min all time favvorätt, den jag uteslutande väljer när den finns på menyn är stekt fläsk med löksås. Prova gärna mitt egna recept, säger Staffan Strandh.

Staffans egna recept på Fläsk och löksås

Ingredienser

(Receptet är beräknat för 4 personer)

  • 500 g sidfläsk
  • 4 gula lökar
  • 5 dl grädde
  • Soja
  • Olja & smör
  • Vitpeppar
  • Mjöl
  • Mjölk
  • Socker
  • Potatis
  • Persilja

 

Tillagning

  1. Stek rimmat sidfläsk i smör och olivolja så det blir krispigt och frasigt. Peppra lite.
  2. Skiva löken fint och stek mjuk i olja och lite smör. Strö över lite mjöl ca 2 msk. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Smaksätt med lite soja och vitpeppar. Sjud löksåsen i 5-10 minuter på svag värme och rör om. Späd eventuellt med mer mjölk om den blir för tjock. Rör ner lite av fettet från fläsket i såsen. Glöm inte att smaka av. Kanske lite mer vitpeppar och lite socker. Servera med kokt potatis och strö hackad färsk persilja över rätten.
  3. NJUT!
Staffan Strandh

Evas recept: löjromssnittar på tunnbröd

Det här är en förrätt som är enkel att fixa och som även kan serveras som drinktilltugg. Servera den gärna med något bubblande, säger Eva Strandh glatt.

– Ett tips är att använda sprits till att lägga på creme fraiche för att göra det lite extra snitsigt och snyggt.

Löjromssnittar på tunnbröd

Ingredienser

  • Hårt Tunnbröd
  • Creme fraiche
  • Rödlök
  • Kalixlöjrom
  • Dill
  • Citron

 

Tillagning

  1. Bryt önskad stor bit av  hårt tunnbröd eller köp färdiga minitunnbröd. Lägg på en klick creme fraiche och rejält med löjrom.
  2. Garnera med dill, rödlök och citron
  3. Servera snittarna direkt när de är klara. Då håller sig tunnbrödet krispigt.

Elins amerikanska
havrepannkakor

– Jag köper inte bananer så ofta. Men när jag gör det lyckas jag alltid glömma dem så de blir bruna och trista. Då är mitt tips att skala, skiva och frysa in dem istället! De är perfekta att mosa ned i en sats pannkakor. Eftersom de är mogna är de extra söta så du kan minska lite på honungen.

Havrepannkakor american style

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm malen kardemumma
  • 2 krm kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 3 bananer
  • 3 ägg
  • 3 msk matolja 
  • 2 msk flytande honung
  • Frukter eller bär
  • Turkisk yogurt

 

Tillagning

  1. Mixa havregryn med stavmixer till ett mjöl.
  2. Tillsätt bakpulver, malen kardemumma, kanel och salt. 
  3. Mosa bananer och lägg i en skål. Blanda ned ägg, olja och flytande honung. Tillsätt mjölblandningen och rör snabbt ihop. Låt stå cirka 10 minuter. 
  4. Stek plättar av smeten. 
  5. Servera med valfria frukter eller bär och gärna turskisk yogurt.

Elisabeths favoritrecept på
Kikärts, spenat och tomatcurry

– Min dotter är vegetarian så när hon kommer hem så blir det en lite annan kosthållning än vanligt. Jag kommer säkert att laga hennes favoriträtt, nedan.

– En bra källa till inspiration när jag ska laga vegetarisk mat är instagram. Jag följer bland annat @veganartistrys som har många härliga bilder och bra recept. 

Kikärts, spenat och tomatcurry

Ingredienser

(Receptet hämtat från instagram @veganartistrys)

  • 1 msk olja
  • 500 g cocktailtomater, delade
  • 3 tsk chilipulver
  • 5 tsk garam masla
  • 3,5 tsk kummin
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 burk kikärtor
  • 2 dl majskorn
  • 1 burk kokosmjölk
  • 500 g spenat
  • Koriander och chiliflakes till garnering

 

Tillagning

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna, lägg i tomaterna och alla kryddor och stek under omrörning i 3 minuter.
  2. Tillsätt vitlöken  och stek någon minut.
  3. Tillsätt övriga ingredienser förutom spenaten och garneringen. Låt puttra på låg värme i 10 minuter.
  4. Tillsätt spenaten och koka ytterligare 3 minuter.
  5. Garnera och servera med ris. 

Erikas favorit: Chicken Larb Salad

– Nu är jag ju gift med en riktig mästerkock så jag kan verkligen inte ta åt mig i äran i köket hemma hos oss. Men det var jag som introducerade chicken larb salad efter att jag sett Tina Nordström laga det och det är numera en storfavorit hemma hos oss! Såå gott och fräscht, säger Erika Gynning.

Chicken Larb Salad

Ingredienser

(Receptet hämtat från Tina Nordström)

  • 1,5 dl jasminris
  • 500 g kycklingfärs
  • 1 citrongräs, finhackat
  • 3 tsk chiliflakes
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk limefrukt, juice
  • 2 knipplök (eller schalottenlökar)
  • 1 knippe färsk koriander och mynta
  • 1 isbergssallad (eller hjärtsallad)
  • rapsolja, till stekning (eller olivolja)

 

Tillagning

  1. Lägg det råa riset i en panna. Rosta det gyllenbrunt, tar ca 10-15 minuter. Rör runt i det då och då med en träslev. När det är jämnt gyllenbrunt, häll upp det i en mortel och krossa det till ett fint pulver. Alternativt använd en stavmixer.
  2. Fräs färsen i en gryta med lite olivolja, den ska inte brynas utan bara bli genomkokt. Ta i citrongräs, chili, limejuice, fisksås och ca 2 msk av det mortlade riset. Låt gå med färsen ett par minuter. Smaksätt eventuellt med lite mer salt.
  3. Skär ner löken i tunna skivor plocka och grovhacka örterna. Vänd ner lök och örter i färsen. Plocka stora skålar av salladen, lägg upp en rejäl sked med ”larb” i varje skål och servera. Strö gärna lite ”rispulver” på toppen för en mer crunchy sallad.