7 designklassiker vi älskar

Alla vi på Malmöhus Mäklarna älskar designklassiker.

Hur lyckas en viss möbel eller inredningsdetalj bli en ”designklassiker”? Givetvis är det många komponenter som spelar in. På många sätt liknar det vår verksamhet. Vi på Malmöhus Mäklarna har kommit underfund med vad våra komponenter är för att lyckas: teamet, fingertoppskänsla, erfarenhet och ett genuint engagemang i våra kunder.

För oss är ”designklassiker” möbler och inredningsdetaljer som är stilrena och funktionella, de fungerar i många rum och sammanhang, har hög kvalitet och håller länge – med design som står ut men behåller sitt värde över tid. I den här artikeln har vi listat några av våra personliga favoriter.

Läs vår favoritlista nedan!

STRING

Staffans favorit – flexibel och minimalistisk. Designad av herr och fru Strinning

En av mina favoritklassiker är stringhyllan med sin snygga och minimalistiska design.

– Vår hylla hemma har vi varierat många gånger efter plats och behov, smidigt att man kan kombinera den på så många olika sätt! Jag tycker att företaget är duktiga på att utveckla produkten samtidigt som de behåller kärnan och känslan, precis som en klassiker ska!

Ett flexibelt hyllsystem designat 1949 av den svenska arkitekten Nisse Strinning tillsammans med sin fru Kajsa Strinning.

Klassikerserien från Grythyttan är en av de mest kända. Artur Lindqvists idéer inspirerades av ”funkisens” tanke; att skapa funktionella och vackra ting i människors vardag. Farfar Arturs gamla devis var ”Då ni köper Grythyttans sommarmöbel är Eder möbelfråga löst för många år framåt.”

GRYTHYTTAN

Erikas favorit är möblerna som väcker sommarminnen från mormors trädgård designade av Artur Lindqvist

– En svensk designklassiker som jag minns från när jag var liten och spenderade somrarna i mormors mysiga trädgård i Steninge. Tänk att A2 stolen man satt och gungade i då är samma modell som man sitter och gungar i idag. För mig är möblerna förknippade med många fina sommarminnen och jag gillar att de passar i alla typer av hus. Från sommarstugan till den moderna nybyggda villan, vi ser de ofta i hemmen vi säljer och de gör sig verkligen i alla miljöer! Möblerna är dessutom lika fina i grupp som var för sig tycker jag. 

Y-STOLEN

Linas favorit – kärlek vid första ögonkastet designad av Hans J. Wegner

– Y-stolen har jag tyckt väldigt mycket om sedan första gången jag såg den. Jag gillar att den är i naturmaterial och tack vare sitsen i papperssnöre är den väldigt skön att sitta på. Den är dessutom vacker att titta på med sina mjuka former och blir som en nätt karmstol. I Love It!

Y-stolen skapades för Carl Hansen & Søn 1949 av den danske formgivaren Hans J. Wegner

PH LAMPAN

Eva tipsar om PH lampan designad av Poul Henningsen

– Det finns så många klassiker, men den som jag tänkte på först var den kända klassiska PH lampan designad av Poul Henningsen.

Min relation till lampan har varit livslång, när jag som liten satt vid köksbordet hängde den där troget i alla år, när vi åt, gjorde läxor, spelade spel mm. När jag flyttade hemifrån ville jag som så många andra förnya min stil och inreda på mitt sätt. Ph lampan glömdes bort ett tag.

Åren gick och vi köpte hus och nytt matbord, plötsligt fick jag en ögonblicksbild av mitt barndomshem där ph lampan uppenbarade sig som en blixt. Det kändes så givet att ph lampan skulle hänga över matbordet och vi kom på hur mycket lampan var saknad när den var på plats. Det fina ljuset som skapade harmoni och hemtrevnad. Det blev inte bara en utan två stycken.

Tänk att Henningsen designade lampan redan 1925, och är idag en av världens mest kända lampor. En lampa som fyller 100 år och som är så poppis i våra hem både för våra nya unga husköpare och vi som tillhör medelåldern. WOW!

Poul Henningsen föddes 9 september 1894 i Ordrup i Danmark och dog 31 januari 1967 Han var en dansk författare, arkitekt, formgivare och revyförfattare.

LILJAN

Elisabeth tipsar om Skultunas ljusstake Liljan  designad av Ivar Ålenius Björk 

– Min designklassiker är Skultunas ljusstake liljan. Två stycken stod på ett av soffborden under hela min uppväxt och flyttade sen till hyllan på kakelugnen. De var inte tända så ofta, kanske för att mamma hade så många andra ljusstakar? Jag lade aldrig märke till dem när jag bodde hemma men på senare år är det dem jag tänder när jag är i min mammas hus och ställer på bordet såväl ute som inne.

VÄNSKAPS-
KNUTEN

Mimmis favoritklassiker är designad av Josef Frank 

vanskapsknuten_2

– Den klassiska Vänskapsknuten är en av mina designfavoriter och den är dessutom tidlös och väldigt vacker. Jag älskar att blanda naturmaterial med mässing, trä och sten och den ökar myskänslan hemma hos mig samtidigt som den är en vacker prydnadssak. I en tid då Europa var fyllt av konflikter, formgav Josef Frank denna ljusstake som en fin symbol för vänskap och fred. Han skapade den ett år innan andra världskriget bröt ut.

SUPERELLIPS

Elin tipsar om ett stylish bord designat av Fritz Hansen 

– Ellipsbordet är en tidlös klassiker som jag är uppvuxen med. Det har hög kvalitet, detta bord går mot sina 30 år men ser precis lika nytt och stylish ut, då som idag! Oftast är det enklaste det snyggaste. När vi har middagsgäster förlänger vi enkelt bordet med en iläggsskiva.

Superellips är ett klassiskt matbord från Fritz Hansen, formgivet år 1968 genom ett samarbete mellan Piet Hein, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen.

Fotot är taget hemma hos Elin Strandh.